Új kávézó nyílt az egyetemi városrészben, személyesen Rovóék adták át

Új kávézó-kocsmával bővült a szegedi kínálat, csütörtökön hivatalosan is átadták a Cafe Radnótit, ami az Egyetem utcai BTK-főépület 1950-es években hozzátoldott épületrészének aljában foglal helyet.

„Hosszas előkészületek után egy a profiljával Szegeden is kiemelkedő közösségi tér nyitotta meg kapuit 2021 októberében a szegedi bölcsészkar épületében. A Cafe Radnóti, ami a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar volt hallgatójáról, híres költőnkről kapta a nevét, a szegediek és környékbeliek számára kíván kikapcsolódási lehetőséget nyújtani, irodalmi hangulatával, rendszeres zenei és művészeti rendezvényeivel. A kávézó megnyitásával a BTK egyben a Szegedi Tudományegyetem centenáriumát is ünnepli” – áll a csütörtöki átadóesemény meghívójában.

Azt nem tudjuk, mennyire lesz kulthely a Radnótiból, az ugyanakkor biztos, hogy ide kellett már egy kávézó. Korábban itt tornaterem volt, és már évekkel ezelőtt azt lehetett hallani egyetemi körökben, hogy kellene ide egy kávézó, aztán meg hogy talán valaki már ügyködik is ezen. Idén őszre lett világos, hogy tényleg kávézó nyílik.

Sajnos nem egy újabb újhullámos hellyel bővült a repertoár, a Radnótiban ugyanis inkább a régi hullámok csapdosnak a falak között – erre utal is a kisboltokat idéző pékárukínálat és a hagyományos kávék. De persze ez nem von le az összértékből. A berendezés is ízlés kérdése, mindenki döntse el maga, hogy tetszetős-e számára.

Ami külön örvendetes, hogy a Radnótival tovább erősödik ez az egész alternatív egyetemi belváros-érzés, ami az Ady téren és környék körvonalazódik. Régóta itt van a Nyugi Kert meg a két mellette található nem-Nyugi Kert; a Mojo, ezek mint kocsmák; nemrég nyílt az Agárúr, és a közelben van az Antique is mint két klassz újhullámos kávézó; ezek most új társat kapnak.

Határozottan van már vendéglátós választék errefelé, ami nagyon jó fejlemény.

Az épületről szólva: 1911–12-ben emelték mint Vasúti Leszámoló Hivatal, hogy itt egységesítsék a magyarországi vasúti adminisztrációt. „A m. kir. államvasutak igazgatóságának bevétel ellenőrzési szakosztályától a leszámolással foglalkozó, s mintegy 250–300 alkalmazottat magába foglaló ügyosztályok a jelenleg Szegeden állomásozó magyarországi központi leszámoló hivatallal egyesíttetni szándékoltatik, és az ekként egyesített hivataloknak egy monumentális egységes épületben leendő, megfelelő elhelyezése is czéloztatik – s ezzel a város közforgalmára és fejlődésére nézve rendkívül nagy fontosságú közintézménynek Szegedre telepítése helyeztetett kilátásba” 1910 decemberében.

Később aztán duplán fordult a kocka Trianon miatt: a vasút számára jelentéktelen végállomás lettünk az ország szélén, ráadásul veszélyesen közel a jugoszlávokhoz; illetve ideköltözött a kolozsvári egyetem, aminek rengeteg új épületre volt szüksége. Adta magát a csere, aminek után 1930-ra formálták át teljesen az épületet a tudományegyetem céljaira. Rerrich Béla tervei alapján pedig megépítették a tér felőli homlokzathoz az auditórium maximum sokszög alakú tömegét Berkes Dezső és Tápay Jenő vállalkozók kivitelezésében. Ennek aljában nyílt a kávézó most.

Érdekesség, hogy a helyet olyan egyetemi nagyságos urak és asszonyok, mint Rovó László, Szabó Gábor és Fendler Judit körében adták át. Ők beszédet mondtak (illetve Szabó nem, viszont mondott még Gyenge Zoltán BTK-dékán), de volt Radnóti-vers felolvasása, élőzenés műsor, majd állófogadás is. Érdemes lehet tehát szétnézni a TIK parkjára nyíló (de a BTK-n keresztül is megközelíthető) Cafe Radnótiban, de addig is alább nézhetők képeink.