Orbán alapítványi iskolája kiszorította őket, most egy szakadt, egykori hotelépületbe költöztették a SZTA kollégiumát

Miközben Nemesi Pál cége kezdte a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának kialakítását a korábban Bartók Béla Művelődési Háznak otthont adó épületben, „váratlanul” elfogyott a pénz, így a munkálatok félkészen leálltak. A minisztériumtól azonban nem jött pluszforrás, így nem tudtak beköltözni a patinás épületbe. Később kiderült miért: regionális tehetséggondozó központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden abbn az épületben, amely a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiuma lett volna.

A Mathias Corvinus Collegiumról rövid bevezetőként annyi elég, hogy ez egy bentlakásos főiskola, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hozott létre mintegy 1,7 milliárd dollár értékben, része az eddiginél nemzetibb társadalom megteremtésére irányuló elképzeléseinek. Bírálói szerint a finanszírozás a közpénzek legalizált ellopása – ezt írja a New York Times tényfeltáró cikkében. Amikor a magyar kormány 2021 áprilisában hozzáfogott az egyetemek privatizációjához, a legnagyobb haszonélvező az MCC Alapítvány volt; összesen 501 milliárd forint közpénzt kapott. Vélhetően ebből vásárolnak fel patinás épületeket országszerte, köztük szegedit is.

A 2013-ban létrehozott Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány egyik legfőbb eredeti célkitűzése az volt, hogy a szükséges infrastrukturális feltételek és támogatási rendszer biztosításával Magyarországon tartsa az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő, legtehetségesebb diákokat és kutatókat, egyúttal segítse megteremteni hazánkban a legmagasabb minősítésű tudományos elismerés, a Nobel-díj elnyerésének feltételeit.

A Szegedi Tudós Akadémia Egyetemi Képzési Programjának egyik fő eleme egy kollégium kialakítása volt, melyben a legkiválóbb hallgatók, a Szegedre látogató nemzetközi mentorok és Nobel-díjas kutatók egy helyen tudnak minél több interakciót kialakítani egymás között. Ezen célkitűzés megvalósítása érdekében vásárolta meg az Alapítvány 2016-ban a korábban a Bartók Béla Művelődési Háznak otthont adó épületet Szeged belvárosában.

2020-ban nyilvánvalóvá vált, hogy a 2015-ös kormányhatározatban felújítására fordítható forrásból az Alapítvány az épületet nem tudja befejezni. Tekintettel arra, hogy a non-profit szervezet erre a célra több forrást már nem tudott allokálni, az ingatlan értékesítése elkerülhetetlenné vált. 2021 júniusában egy szerintük „rendkívül korrekt, mindkét fél számára előnyös” együttműködés útján a Matthias Corvinus Collegium részére az értékesítés megtörtént.

A befolyt összegből a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány egy másik, új kollégiumi épület megvásárlása mellett döntött. Így került 2021. októberében az Alapítvány birtokába az addig szállodaként üzemelő Szeged, Pacsirta utca 31. sz. alatti ingatlan, ahol az Alapítvány eredeti célkitűzésének megfelelően kollégiumot alakít ki Hallgatói részére.

Az Akadémia kollégiumában közel 50 férőhely kerül kialakításra. Az épület földszintjén helyet kap egy nagyobb közösségi tér és egy számítógépekkel felszerelt tanulószoba is, melyek kiváló helyszínei lesznek a hallgatók számára a mentorokkal és a nemzetközi mentorokkal szervezett találkozóknak. A fiatalok fizikai aktivitását fitnesz terem szolgálja majd. Az átalakítási munkálatokat követően, várhatóan a következő évtől fogadja az Alapítvány kollégiuma az egyetemistákat.