Fenyőfák alatt épül Szeged eddigi legkomolyabb görparkja

Az újszegedi liget felújítását követőn némileg hozzányúltak a skate-parkhoz is, mondhatni botrányos eredménnyel. Aztán egy szerencsés időzítésű pályázatra lecsapva a város végül egy teljesen új görpark építésébe kezdett, amely már minden igényt kielégít, állítják. A munkálatok látványos szakaszhoz értek, így kimentünk a helyszínre szétnézni.

Még 2019 februárjában számolt be a Délmagyar arról, hogy használhatatlanná vált az újszegedi skate-park. A liget felújításának részét képezte az országos hírű skate-park újrabútorozása is, ám a több mint 989 millió forintos beruházás erre vonatkozó része nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a park gyakori használói például a talajhoz nem illeszkedő ívekről, a burkolatot nem vagy csak részben tartó csavarokról számoltak be.

A sportolók ezután Joób Mártonhoz, az akkor még a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnökéhez fordultak. A képviselő megígérte nekik, hogy mihamarabb megoldást találnak a kérdésre. Pont ekkoriban, 2019 áprilisában indította el a kormány az Országos Görpark Program első ütemét is. Ennek keretein belül állták az építési költség 50 százalékát, ha a pályázó önkormányzat vállalja a költségek másik felét. A támogatás 30 millió forintban volt maximalizálva. Feltétel volt az is, hogy legalább öt évig üzemeltetni kell a parkot, valamint ingyenesen kell biztosítani a belépést.

Hosszas egyeztetések után végül pályázatot nyújtott be az önkormányzat az Országos Görpark Program felhívására. Értesüléseink szerint először nem támogatták az ötletet, de később sikerült kilobbizni. Bele is kezdtek a tervezésbe, a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség részéről is komoly együttműködési hajlandóság mutatkozott. A deszkások és BMX-esek csapata a várossal együttműködve, külföldi szakértőket bevonva dolgoztak a pálya látványkoncepció-, illetve kivitelezési terveinek elkészítésén, hogy az elkészült produktum végre azokat szolgálja, akik ténylegesen használják.

2019 októberében, majdnem kereken két éve, Budapesten bejelentették a pályázati eredményeket. Huszonnégy önkormányzat huszonhat pályára adott be támogatási igényt, több mint 577 millió forint értékben. Tíz nyertest választottak ki, így összesen 508 millió forintért épülhettek görparkok a főváros mellett Baján, Debrecenben, Győrben, Hajdúböszörményben, Komlón és Szegeden.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos akkor kiemelte: fontosnak tartották, hogy olyan görparkok épüljenek, amelyek valóban megfelelnek a gördeszkásoknak, ezért az ő szövetségüket is bevonták az előkészítésbe. Mivel pedig a gördeszka olimpiai sportág lett, az volt a cél, hogy olyan pályák jöjjenek létre, amelyek olimpiai felkészülésre és versenyekre is alkalmasak. A kivitelezési határidő 2020. június 30-a volt ugyan, de azóta közbejött egy s más, például a vírushelyzet.

Végül idén szeptemberben kezdődhetett csak el az építkezés, ma pedig már a helyére került az első betonelem. A 80 millió forintos beruházás költségeinek több mint felét, 50 millió forintot a város biztosítja, a fennmaradó részt pedig az Országos Görpark Program, tehát a város elnyerte a maximumnak szabott 30 milliós összeget. Az újszegedi ligetben épülő görpark alkalmas lesz sportrendezvények és versenyek megrendezésére is, a pálya melletti zöldfelületek pedig új közösségi térként működhetnek.

Az új, 650 négyzetméteres pályán egyszerre lesznek majd utcai jellegű akadályok és medence jellegű idomok. A tervezés során figyelembe vették, hogy mindkét típusú deszkás alapállásból hozzáférhetők legyenek majd ugyanazok az elemek. A pálya színes betonfelületekkel rendelkezik majd és olyan eljárással készül, ami biztosítja, hogy hosszú távon is ellenálló, de egyben fenntartható is legyen.