Kiskunmajsa bízik benne, hogy nem jár tartós környezetkárosodással az olajszivárgás

„Milyen olajszivárgás?” – kérdezett vissza a kiskunmajsai fürdő egyik dolgozója szombaton, és nem ő volt az egyedüli, aki nem hallott a Szank–Algyő földalatti kondenzátumvezeték meghibásodásáról, amelynek következtében ismeretlen mennyiségű olajos víz szivárgott ki a természetbe.

Az önkormányzat információi szerint 680 méter hosszan szennyeződött a kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezetője, a Dombi-tóhoz csatlakozó Marisi-csatorna. Az esetre szeptember 26-án, csütörtökön hívta fel a figyelmet a Greenpeace, mondván, a tó érintettsége miatt „még a szokottnál is fontosabb a minél gyorsabb kármentesítés”.

A MOL Nyrt. szakemberei már öt nappal korábban, szeptember 21-én délután észrevették a lyukat a vezetéken vonalbejárásuk során, tudta meg most a Szegeder a kiskunmajsai önkormányzattól. Ekkor a vezeték sérült szakaszát nyomásmentesítették, leválasztották a hálózatról és lezárták. Ezután vették fel a kapcsolatot a fürdőt üzemeltető Jonathermál Zrt. igazgatójával, hogy állítsák le a csatornába engedett vízutánpótlást.

Az észlelés után három nappal, 24-én tartott közös helyszíni szemlét a MOL, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem. Ezt követően olajfelfogó anyagot, hurkákat helyeztek a csatornába, hogy a szennyeződés ne tudjon továbbterjedni, de ehhez először is el kellett távolítani a mederből a nádat. Végül a tűzoltóság leszivattyúzta felszínen úszó olajréteget. A Katasztrófavédelem korábbi, az önkormányzathoz intézett levelében azt ígérte, 26-án kerül sor a sérült szakasz feltárására és javítására, ezután távolíthatták el a szennyezett növényzetet.

Olajkút Kiskunmajsa határában 2024. szeptember 28-án

Fotó: Bálint András / Szegeder

A MOL a Greenpeace-szel azt közölte, hogy a vezeték kb. 95%-ban a közeli olajkútból kitermelt rétegvíz mellett kb. 5%-nyi olajat szállított. Ideiglenes gátat is építettek, szakembereik pedig a vezeték javítása mellett a helyreállítást is elindították: a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve szállítják el a szennyezett földet és vizet, valamint gondoskodnak az eltávolított föld pótlásáról is.

A fürdő telefonon tájékoztatta a szennyezésről az önkormányzatot, amely kérdésünkre azt válaszolta, lakossági bejelentés, panasz ebben az ügyben nem érkezett. A város bízik benne, hogy tartós környezetkárosodás nem keletkezett, illetve hogy a talaj- és talajvízszennyezés mielőbb megszüntethető.

Ottjártunkkor az eső miatt nem sokan horgásztak a látszólag tiszta vízű Dombi-tóban, de két férfival azért találkoztunk. „A csatorna? Az el van most zárva, nem tud belefolyni” – mondták, hozzátéve, pénteken is kint voltak a tónál, akkor sem láttak szennyezésre utaló jeleket.

Levélben kerestük a Jonathermál Zrt.-t, hogy érintette-e a szennyezés a fürdő szolgáltatásait, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Frissítés (14:00): A MOL a Szegeder kérdésére szerdán elárulta, a csatorna 650–700 méteres szakaszán becsléseik szerint legfeljebb 3–500 liter olaj folyt el. „A szennyezett szakasz lezárása gátakkal megtörtént, így halastó, víztározó nem volt, és nincs veszélyben. A rétegvíz és nyersolaj elegyének jelentős részét visszagyűjtöttük és a szennyezett csatornaszakasz kb. harmadán a kárenyhítés már megtörtént. A munkálatokat várhatóan október közepére fejezzük be” – tájékoztatott a vállalat. A talajvíz szennyezettségi mértékét mintavételezéssel laborvizsgálattal fogják ellenőrizni.

Hogy mi okozhatta a hibát, azt még nem tudják biztosra, de korrózióra gyanakodnak, amely egy 3 milliméteres lyukat okozott a vezetéken. A hasonló esetek megelőzésére egyébként összetett védelmi rendszert üzemeltetnek a MOL több ezer kilométeres vezetékrendszerén, valamint monitorozzák a falvastagságot, illetve intelligens görényezést végeznek, ami azt jelenti, hogy egyes vezetékeken egy erre a feladatra kialakított mérőműszert küldenek végig.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.