Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők, Dobrev Klára csak később fogja

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők. A megbízóleveleket Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át a képviselőnek az Országgyűlés Barankovics István Irodaházában.

Igen magas, csaknem 60 százalékos részvétel mellett zajlott a választás, közel 4,6 millió választópolgár adta le szavazatát. Mint Sasvári beszédében említette, a június 9-ei európai parlamenti választások eredménye alapján a Fidesz–KDNP listájáról 11-en, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza) listájáról heten, az MSZP–DK–Párbeszéd–Zöldekéről ketten, a Mi Hazánk Mozgalom listájáról egy képviselő jutott be az EP-be.

Július 1-jétől december 31-éig rádásul Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ilyenkor az elnökséget adó ország az uniós ügyeket illetően, de szélesebb értelemben is az európai figyelem központjába kerül, éppen az uniós intézményi ciklusváltás idejére. Sasvári szerint az EP-képviselők kulcsszerepet játszanak korunk olyan fontos kérdéseiben, mint az éghajlatváltozás, a migráció, az emberi jogok és a pénzügyi piacok szabályozása.

A hétfői ünnepségen 15 képviselő vette át megbízólevelét. A Fidesz–KDNP részéről többek között Deutsch Tamás, Gál Kinga és Hölvényi György, a Tisztelet és Szabadság Párt listájáról pedig Magyar Péter, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter és Gerzsenyi Gabriella, míg a Mi Hazánk Mozgalom listájáról Borvendég Zsuzsanna. Csak később veszi át megbízólevelét többek között Dobrev Klára és Molnár Csaba is a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek részéről.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI