Sulyok Tamás: Megrendített, amiket apámról az elmúlt hetekben hallottam

„A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt” – mondta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Országgyűlésben Sulyok Tamás köztársasági elnök. A megemlékezésen tartott beszédében az államfő apja nemzetiszocialista múltjával kapcsolatban úgy fogalmazott, megrendítette, amit a nyilvánosságban hallott róla az elmúlt hetekben.

„Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata” – állította Karsai László történész március 1-jén a Novák Katalin lemondását követően megválasztott államfő apjáról.

Sulyok még az Alkotmánybíróság elnökeként nyilatkozott a kolozsvári Krónikának, azt állítva, hogy édesapját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság. Főleg azért, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Szerinte az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált – idézte fel Karsai, aki szerint az interjúban elhangzott történetnek nincs valóságalapja.

Az államfő egyébként kedden este már Szegeden mond beszédet a Karikó Katalin tiszteletére rendezett ünnepségen, ahol a Nobel-díjas tudós bejelentette, felajánlja a Nobel-díját a Szegedi Tudományegyetemnek.