Orosz diszkontlánc terjeszkedhet Magyarországon

A Haszon.hu információi szerint újabb diszkontlánc tervezi piacra lépését Magyarországon: a Mere nevű orosz kereskedelmi vállalat három éven belül 200 boltot nyithat és 700 millió eurós éves forgalmat generálna.

„Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy az európai MERE szupermarket hálózat mostantól Magyarországon is elérhető lesz” – áll azon levelekben, melyeket a vállalat képviselői küldtek leendő üzleti partnereiknek a Haszon.hu szerint. A vállalat tervei szerint már a következő évben megnyitják az első 20 boltjukat Budapesten és annak környékén.

A Mere, egy 2009-ben alapított orosz diszkontlánc, jelenleg 20 országban, köztük Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Kazahsztánban, Németországban, Spanyolországban és Görögországban, mintegy 2500 boltot üzemeltet. Bár a vállalatot az orosz–ukrán konfliktus és a vele járó szankciók hátrányosan érintették, 2023-ban bejelentették, hogy a következő időszakban terjeszkedni szeretnének Kelet-Európában, amit már megkezdtek a balti államokban és Romániában, valamint Lengyelországban.

Egy új kiskereskedelmi lánc megjelenése Magyarországon tovább bonyolíthatja a már így is zsúfolt piaci helyzetet. Jelenleg is számos vállalat próbál megvetni lábát a hazai piacon, rendszeresen felmerül a kérdés, hogy melyikük kényszerül majd kivonulásra. Emellett a magyar kormány is aktívan részt vesz a piac szabályozásában, különösen a külföldi tulajdonú boltláncok esetében.