Szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

A Magyar Sajtódíjat, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének legnagyobb kitüntetését vehette át szerdán az Átlátszó szerkesztősége. Az a mindenkori hatalommal szemben kritikus műhely, amelynek alapítója tárta fel a Gyurcsány-kormány idején történt, 2006. őszi rendőri brutalitásokat és visszaéléseket, és amely 2018-ban nyilvánosságra hozta Orbán Viktor magánrepülőzéseit is. Vagy például a múlt évben a lombok nélküli területre épített lombkoronasétány botrányát.

Miközben a magyar sajtószabadság ünnepén szakmai díjjal ismerik el e szerkesztőség kivételes munkáját, a hatalom irányította propaganda-szatellitszervezetek a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva vezényelnek kampányt annak érdekében, hogy külföldi érdekek képviselőjeként állítsák be a szerkesztőséget.

Ahogyan a nemzeti ünnep erre emlékeztet, a magyar újságírást sokszor igyekeztek elnyomó hatalmak örökre a semmibe küldeni, de ahogyan az Átlátszó elismerése jelzi: ez sohasem sikerült.

Kiállásunkkal emlékeztetjük a sajtószabadság támadóit erre a történelmi sikertelenségre március 15-én, majd másnap és a következő nap is. Szolidárisak vagyunk az Átlátszóval, ahogyan azok leszünk minden olyan szerkesztőséggel, amelyet azért támadnak, mert az igazságot, a valóságot mutatja be. Azaz mindenekfelett a magyar érdeket szolgálja.

A Válasz Online szerkesztősége

Babos Attila, Szabad Pécs

Bajáki Zsanett, KecsUP

Bojtár B. Endre, Magyar Narancs

Czapkó Dorottya, Borsod24, Szol24, Szabolcs24

Gulyás Márton, Partizán

György Zsombor, Magyar Hang

Hardy Mihály, Klubrádió

Kovács Zoltán, Élet és Irodalom

Német Tamás, Telex

Németh Péter, Népszava

Pethő András, Direkt36

Pető Péter, 24.hu

Roznár Gyöngyi, Nyugat.hu

Szalay Dániel, Media1

Szűcs Dániel, Szegeder

Tóth Ákos, Jelen

Uj Péter, 444

Vajda Gábor, Qubit

Zöldi Blanka, Lakmusz