Trócsányi László váltja Sulyok Tamást az Alkotmánybíróság elnökeként

„Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére” – közölte Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A Telex azt írja a 67 éves Trócsáni életéről, hogy már 2019 óta a Fidesz európai parlamenti képviselője, és igazán megosztó vagy nagy botrányt kiváltó ügy nem fűződik a nevéhez. Diplomáciai tapasztalata is van, 2000–2004 között brüsszeli, 2010–2014 között pedig párizsi nagykövet volt. 2007-től három évig volt alkotmánybíró, 2014–2019 között igazságügyi miniszterként dolgozott az Orbán-kormányban.

Kocsis Máté azt még múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy a Fidesz–KDNP Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság 67 éves elnökét jelöli államfőnek. „Ő a legmegfelelőbb ember. Sok jelöltről lehetett volna beszélni, de mi a legmegfelelőbb jelöltet akartuk” – indokolta a döntést a Fidesz frakcióvezetője. Megírtuk, újból Szegedhez kötődő köztársasági elnöke lehet Magyarországnak, hiszen Sulyok Szegeden szerezte jogi diplomáját.

Évfolyamtársa volt Trócsányi László, vele jó viszonyban van

a hvg.hu cikke szerint. Sulyok Tamást egykori szegedi csoporttársai zárkózott embernek írták le, akit a szakma érdekelt, és állítólag az önkormányzati megbízásaiban is inkább szakmai érdeklődése motiválta, mint a gazdagodás vagy a hatalmi játszmák. Sulyok 2000-ben Ausztria tiszteletbeli konzulja is lett Szegeden, posztját 2014-ig viselte.