Novák Katalin és Varga Judit idővel akár vissza is térhet a politikába néhány fideszes politikus szerint

Háttérbeszélgetések során több fideszes politikus és a párthoz közel álló személy is arról számolt be az Indexnek, hogy nem tartják kizártnak Novák Katalin és Varga Judit visszatérését egy hosszabb közéleti pihenő után a politikába. A párt emberei úgy nyilatkoztak a lapnak, hogy mindkét tehetséges női politikust visszavárják, hiszen munkájuk nélkülözhetetlen a párt számára.

Az Index szerint minden megszólaló azzal számol, hogy egy hosszabb pihenő után visszatérnek majd a közéletbe és a politikai arénába. Ezt tartja valószínűnek Mráz Ágoston, a Nézőpont intézet vezetője is, aki szerint elképzelhető, hogy Novák és Varga sem hagyta abba a politizálást.

Szerinte az, aki figyelmesen hallgatta Novák Katalin leköszönő nyilatkozatát, észrevehetett két finom utalást. Az egyik, amikor azt mondta: „államfőként ma utoljára szólok önökhöz”, vagyis más közéleti poszton még megszólíthatja majd az ország lakosságát. A másik rejtett utalás, amikor azt taglalta a leköszönő államfő, hogy „kellenek a nők a közéletbe is”. Ezzel összecsengtek a miniszterelnök évértékelő beszédében elmondottak is.

„Novák Katalin és Varga Judit is most több évre háttérbe vonul. Talán csak a 2026-os választásokkor játszhatnak valamilyen szerepet”.

A háttérbeszélgetéseken megszólalók szerint Novák „túl magas polcon volt”, nehéz lenne neki megfelelő pozíciót találni a köztársasági elnöki szék után, de Varga Juditnál egyszerűbb a helyzet. Varga igazságügyi és Európai Uniós vonalon is bevethető politikus, akinek könnyebb lehet majd valamilyen szerepet találni néhány év múlva a kormány és a Fidesz közelében.

Novák Katalin köztársasági elnöki tisztségéről, míg Varga Judit közéleti szerepvállalásáról mondott le, miután a 444.hu feltárta, hogy mindketten jelentős szerepet vállaltak a K. Endrének adott köztársasági kegyelem során. A férfi örökre kegyelmet kapott úgy, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítette azzal, hogy az áldozatokat vallomásaik visszavonására kényszerítette.

Az kegyelem-botrány az egész országot megrázta. Novák és Varga után lemondott a Magyar Református Egyház vezetéséről Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszter is, aki szintén támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon Novák Katalintól. Balog régi mentora volt Nováknak, egyes források szerint „a Kata neki bármit” megtett. Balog Zoltán egyébként fél órával azelőtt mondott le, hogy múlt hét pénteken elkezdődött volna az elmúlt évek legnagyobb tüntetése a Hősök terén, amin egyre több számítás szerint akár százezer is részt vehetett.