Rakjunk félre pénzt egészségügyi ellátásra is, javasolja az orvoskamara szegedi elnöke

Komolyan romlott a magyar egészségügyi ellátás színvonala az 5–10 évvel ezelőtti állapothoz képest, a magyar állam pedig csak az uniós átlag felét költi az egészségügyre, emiatt egyre nőnek a várólisták és a kórházi adósságok. Többek között erről is beszélt a hvg.hu-nak Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szegedi származású elnöke, az interjút a Telex szemlézte.

A kamara új elnöke az interjúban arról beszélt, hogy Magyarország az utolsók között található az EU-ban a megelőzhető és elkerülhető halálozások statisztikáiban, és az alapvető egészségügyi mutatókban is a sereghajtók között vagyunk. A problémák miatt a betegek bizalmaa is csökken az egészségügy iránt.

A MOK elnöke elárulta, az egészségügy nemzetközi piacon mozog, itt is ugyanannyiért lehet MR-gépeket és gyógyszereket venni, mint más országokban. „Az egyetlen, amin érdemben spórol az állam valamennyit, azok a bérek. A magyar orvosok most kevesebb mint fele annyit keresnek, mint az osztrákok, a szakdolgozóknál pedig még rosszabb az arány.”

Álmos szerint az állam fokozatosan vonul ki a szociális ellátás, az egészségügy és oktatás területéről. „Ez mind olyan terület, ahol politikai szempontból nincs gyors megtérülés, az ország távolabbi jövőjét illetően azonban meghatározó.” Úgy véli, a jelenlegi lépések olyan irányba mutatnak, hogy

„azt gondolom, aki megteheti, különítsen el az egészségügyi ellátására is egy összeget.

Ugyanúgy, ahogy nyugdíjra vagy a gyerek oktatására, amit sokan az állami rendszeren kívül oldanak meg. Ez egy nagyon aggasztó jelenség”. A szegedi származású Álmos Péter egyébként tavaly novemberben, a visszavonuló Kincses Gyula után lett a MOK új elnöke.