Közel négyszer annyiba kerül egy filippínó vendégmunkás egy indiainál

A következő években elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása Magyarországon, mert folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság – erről szól a Portfolio cikke, melyben munkavállalói és munkaadói szervezetek úgy nyilatkoztak, évi akár 30–40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet ilyen módon.

A Telex szemléje szerint az egyik, ázsiaiak közvetítésével foglalkozó cég ügyvezetője arról beszélt, nagyon nehéz itthon munkaerőt találni a tartósan munkanélküliek között. „200–300 emberből egy általános közvetítés során szakképesítés nélküli munkára jó, ha 2–3 ember beválik. Márpedig egy olyan feldolgozóipari cégnél, amelynek két hónapon belül 50 új munkavállalóra lenne szüksége, ez nem egy tervezhető, járható út az óriási fluktuáció miatt.” Az ügyvezető arra is kitért, az elmúlt időszakban az terjedt el a köztudatban, hogy a fülöp-szigeteki munkaerő a legmegbízhatóbb, jó visszajelzéseik vannak a cégekhez közvetített indiai dolgozókkal is.

Egy indiait ugyanis harmadannyiért tud szerződtetni egy cég, mint egy fülöp-szigeteki munkást.

„Az indiai dolgozók behozatala 350–500 ezer forint, a filippínóké 1,2–1,5 millió forintjába kerül a munkáltató cégnek.”

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy látja, elég régóta jelentős a hazai munkaerőhiány mind mennyiségi, mind minőségi értelemben. Ezért „mindenképpen szükség lesz a külföldi munkaerőre.” Jelenleg hivatalosan 70–80 ezer betöltetlen pozíciót tartanak nyilván, amit EU-n kívüli vendégmunkások is betölthetnek, ennél viszont 2–3-szor több lehet a ténylegesen üres állások száma.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A cikk szerint tavaly változás indult a bevándorlásellenes narratívákat építő magyar kormány gazdaságpolitikájában a munkaerőhiány miatt, Orbán Viktor tavasszal azt találta mondani, „a magyar gazdaságnak egy-két éven belül szüksége lesz félmillió új munkavállalóra”. A hazai munkaerőpiacon érdemi munkanélküliség nincs, a munkaerőhiány pedig komoly akadálya az ország gazdasági fejlődésének.

„Kérdéses, hogy a hazai lincshangulatba és ellentmondást nem tűrő idegenellenességbe hogyan lehet majd behozni 200–300 ezer idegen embert, akik egyébként minden esetben már meglévő munkára érkeznek” – teszi fel a kérdést az írás. A magyar népesség rohamtempóban csökken, emiatt népesedési katasztrófa vár az országra, ezért más opció nem nagyon maradt.

Nem csupán arról lehetett hallani az elmúlt hónapokban, hogy a fővárosi BKK filippínó buszsofőröket fog bevetni, hogy enyhítsék a hiányt, de a makói gumigyárban, vagy a vásárhelyi porcelángyárban is alkalmaznak külföldieket már jó ideje. Utóbbinál az is előfordult, hogy a reptérre érve egyből leléptek Németországba. Ugyanígy a szegedi óriásberuházásokhoz is kelleni fog a külföldi munkaerő, a kínai BYD ugyanis 3 ezer munkavállalóval tervez.