Fóton építene akkugyárat a BYD, bíróságon támadják civilek

Fóton helyi lakosok és egy civil egyesület közösen támadták meg bíróságon a HelloParks Fót ipari parkjában tervezett akkumulátor-ipari beruházások engedélyeit. Az ipari park egyik csarnokában egyszerre két cég, a BYD Kft. és a HTNS Hungary Kft. is akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységeket tervez. A BYD akkumulátor-összeszerelő üzemet építene, míg a HTNS akkumulátor-alapanyagokat tárolna.

A Telex azt írja az Átlátszó nyomán, hogy az ipari parktól 4–500 méterre élők aggályaikat fejezték ki, mondván, a hatóságok nem vették figyelembe a két üzem együttes környezeti és biztonsági kockázatait. A jogi eljárások már elkezdődtek, egy szeptemberi tárgyaláson 56 magánszemély mint pertársaság támadta meg a kormányhivatali és katasztrófavédelmi engedélyeket. A bíróság arra jutott, hogy a hatóságok és a HTNS Kft. tudomást szereztek a BYD összeszerelő üzemének engedély-kérelméről, és döntés született arról, hogy egy független szakértő elemezze a két cég tevékenységének kölcsönhatását, illetve annak hatását a környezetvédelmi engedélyek érvényességére.

Jelenleg az ügy ott tart, hogy a bíróságnak először meg kell állapítania a civilek perképességét. Amennyiben perképesek, akkor folytathatják a már kiadott kormányhivatali engedélyek megtámadását. A fóti civilek tudomásul veszik, hogy a per elhúzódhat, azonban azt remélik, hogy a tervezett akkumulátorgyár nem kaphat működési engedélyt, amíg a jogi eljárások be nem fejeződnek.