A szerbeknek nincsen információjuk tálib irányításról a déli határon

A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészségnek nincsenek olyan információi, hogy az afganisztáni tálibok irányítanák a szerbmagyar határon tartózkodó embercsempész csapatokat, írja a Szabad Magyar Szó.

November elején mi is beszámoltunk arról, hogy egy titkosszolgálati jelentésre alapozva azt állítja a magyar kormány, hogy a tálib kormány és az embercsempész csoportok közvetlen kapcsolatban állnak.

A jelentés szerint a „a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányításait” a tálib kormányzat pedig „az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet a saját bevételeként használja, és akár terrorfinanszírozásra is fordíthatja”.

Az RSE, ami a Szabad Európa Rádió szerb kiadása több hatóságot is megkérdezett a kormány ezen állításáról. A válaszokból kiderült, hogy például a magyarországi Terrorelhárítási Központ sem rendelkezik olyan információkkal, hogy olyan terrorcselekmények elkövetését terveznék, amelyek közvetlenül veszélyeztetnék Magyarország polgárait.

Ugyanakkor a két ország belügyminisztériuma nem reagált a jelentés azon állításaira, hogy tálibok vonták volna ellenőrzésük alá az embercsempészeket. Nem kommentálta a jelentést az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) sem, aminek rendőrei úgyanúgy szolgálnak a déli határon.