Szemeket az égre: szombat este újra van esély a sarki fényre

Szombaton kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet, a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már 6 fölött lesz, ami alapján az Időkép arra következtet, hogy ismét lehet, hogy láthatunk sarki fényt Magyarország felett.

A Napból érkező töltött részecskek az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely 21 és hajnali 3 órák között a 6-os értéket is meghaladja majd.

Az ország északkeleti harmadán élőknek nem lesz szerencséje, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest–Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég, így ha szerencsénk van, akár szabad szemmel is újra megpillanthatjuk a sarki fényt. Érdemes lesz figyelni az éjjellátó webkamerákat is, sokat segíthetnek, mikor érdemes kémlelni az eget.

Azt persze fontos hozzátenni, hogy – ahogy Norvégiában élő olvasónk az imént fogalmazott, amikor megkerestem – „Szegeden sose fogsz nagyon szép és érdekes aurórát látni, esetleg lehet majd látni kis derengést a horizonton”. Tehát érdemes ilyenkor kimenni a pusztába, ahol nincs fényszennyezés.