Orbán Viktor szerint a költségvetést tönkretették a kommunisták, de a kormány sikerrel törte le az áremelkedéseket

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az elmúlt napokban bejelentett nyugdíjkiegészítéssel kezdte. Elmondta, hogy ránézésre a magyar állam költségvetése nem engedheti meg magának ezt a nagyjából 200 milliárdos tervet, de szerinte ezt nem csak közgazdász szemmel kell nézni, mert fontosak az idős állampolgárok.

Arról beszélt, hogy a költségvetés most nincs pluszban, mivel szerinte azt tönkretették a kommunisták, de olyan nem fordulhat elő, hogy az időseknek nem adják oda a pénzt. Tehát nem engedhetjük meg magunknak, de meg kell tennünk” – foglalta össze a miniszterelnök. „A nyugdíjasok nagy többségben támogatják a nemzeti kormányt” – tette hozzá.

A kormányfő a Kossuth Rádióban ismét adott egy löketet a kormány és a jegybank között kialakult vitának, aminek a tárgya magyarországi infláció kezelése. Orbán erről azt nyilatkozta kora reggel, hogy „a jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe”, de ez nem az MNB hibája, mert nekik csak bicskájuk van, ide pedig fejsze kell.

Szerinte már idén egyszámjegyű lesz az infláció, mert sikerrel törték le az áremelkedéseket. Optimista jóslatokba is bocsátkozott a miniszterelnök, mely szerint a harmadik negyedévben már lesz gazdasági növekedés, 2024-ben pedig Magyarországon lesz a legnagyobb felfutása a gazdaságnak. Hozzátette, hogy nagyobb cégek is ezt jósolják az országnak, szóval „2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz.”

Orbán kitért arra is interjújában, hogy szerinte a migráció fenyegeti legjobban az ország jövőjét. Ő úgy véli, hogy csak olyan embert szabad beengedni, aki kérvényt nyújtott be erre, elbírálták az ügyét, és úgy döntöttek, hogy „kedves barátom, bejöhetsz”. Ő azt látja, hogy Magyarországot eddig meg tudták védeni a migrációtól, mert az emberek egyetértenek a kérdésben, az Európai Unióban viszont – tette hozzá – olyan döntéseket hoznak, amik a migrációt serkentik.