Orbán Viktor: „Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni”

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújának egyik legfontosabb témája az infláció volt. Orbán erről úgy nyilatkozott, hogy az inflációt kizárólag az európai politika és a háború okozta, vagy ahogyan ő fogalmazott: „kanyarította köpönyegként a vállunkra”.

„Hozzátette, hogy az árspekuláns multikkal” szemben fel fognak lépni, szintén azért, hogy letörjék az inflációt.

A miniszterelnök szerint azért nincs vége még a háborúnak Ukrajna és Oroszország között, mert azt Joe Biden nem akarja, hogy vége legyen. Szerinte ha az amerikai elnök szeretné, „azonnal, akár már holnap reggel véget vethetne a háborúnak. Nem várhatjuk, hogy egy tündér varázspálcájától véget érjen”.

Családpolitikáról is szó esett az interjú során. A témában úgy vélekedik a miniszterelnök, hogy hosszútávú döntésekre van szükség, mert ők nyolcvan évvel számolnak akkor, ha most születik egy unoka. Szerinte Európában nincs közös demográfiai politika és ezért van szükség olyan találkozókra, mint a budapesti. Arról is beszélt Orbán, hogy azok az emberek vállalnak általában gyereket, akik nem magukat teszik első helyre, „mint a liberálisok”, de a kormány határozott célja, hogy ők anyagilag is jobban éljenek, mint akik nem vállalnak gyereket.

A konzervatív politika európai állapotáról is értekezett. Mint mondta, „nem fehér elefánt” a családbarát politika Európában, és erre Olaszország szerinte a jó példa. Elmondta, hogy Brüsszelben, a háttérben koalícióépítés zajlik és nagy tétje van a jövő évi európai parlamenti választásoknak, „olyan vezetésre van szükség, amelyik békét akar, megállítja a migrációt, feladja a genderpropagandát, maga mögött hagyja a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mércét”.