Olasz segítséggel kimenekítettek egy magyar állampolgárt Nigerből – jelentette be a hírzárlat után Szijjártó Péter

Sikeres volt az a nemzetközi evakuációs művelet, amely az olasz hadsereg vezetésével zajlott le, és amivel több mint nyolcvan embert menekítettek ki a válságos helyzetben lévő Nigerből ezt Szijjártó Péter jelentette be Facebook oldalán. Az olasz nagykövetségen közel száz ember gyűlt össze, köztük egy magyar állampolgár is, hogy elhagyja az afrikai országot. Az adategyeztetést követően elérték a repteret és a katonai repülőgép hajnalban feltudott szállni, hogy Róma felé vegye az irányt.

Arról már a Reuters számolt be, hogy a Róma-Ciampino nemzetközi repülőtérre érkező gépen összesen nyolcvanhét embert szállítottak, a fedélzeten harminchat olasz, valamint huszonegy amerikai, négy bolgár, két osztrák és egy-egy nagy-britanniai, magyar, szenegáli és nigériai állampolgár és a katonai személyzet utazott. A római és a tripoli magyar nagykövetség is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival. További Nigerben tartózkodó magyar állampolgárról nem tudnak, de a Konzuli Szolgálat továbbra is mindenki számára rendelkezésre áll.

Mint ismert, szerda óta a nigeri elnöki gárda tagjai fogvatartják a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot. Niger elnökét 2021-ben demokratikusan választották meg és Franciaország, valamint más nyugati országok támogatását is élvezte. A katonai puccs szervezői az állami televízióban jelentették be, hogy eltörölték az alkotmányt, felfüggesztették az állami intézmények működését és lezárták az ország határait.