Egymilliós fizetés a tanároknak és migránsgettók a csütörtöki Kormányinfón

Csütörtökön ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás az esemény elején arról beszélt, hogy a kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak.

„Ha valaki, akár a nyugat-európai folyamatokat figyeli, akár azokat a területeket, ahol az elmúlt években tömegesen voltak menekültek – akik valójában migránsok – nyugodtan mondhatjuk, hogy

ezek a kötelező uniós szabályok után könnyen válhatnának migránsgettókká”

Gulyás szerint. A jogszabálytervezetnek az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, az ötlet a kerítés lebontásával egyenértékű a miniszter szerint.

Arról is szó esett, hogy az egészségügyi kiadások tényleg megnőttek, de ez az „orvosi és ápolói bérek emelése miatt van”. „Az oktatás terén szeretnénk, ha a 2030-ig vállalt béremelés 12–13 százalékát az európai unió vállalná. Ha eljutunk ide, akkor gyors, jelentős fizetésemelést kapnak a pedagógusok” – mondta Gulyás. 

Úgy véli ehhez az kell, hogy „a baloldali képviselőket is meggyőzzük, hogy a magyar pedagógusok is kereshessenek” ennyit, ami egybecseng a Fidesz legújabb propagandájával. Legkésőbb idén szeptembertől szeretné a kormány megtenni az első lépést, s amennyiben ez sikerül, akkor 2025-re bruttó 800 ezres,

2027 elejére egymillió forint feletti fizetést ígért a pedagógusoknak Gulyás Gergely.

„Ennek 87–88 százalékát 2030-ig a magyar költségvetés vállalná” elmondása szerint, de azt is elmondta, „értjük, hogy a baloldal jól él, de nem lenne baj, ha a pedagógusok is jól élhetnének”. Kiderült, 6–7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárd forint lesz uniós pénz.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Szó volt Vitézy Dávid interjújáról is, melyben a korábbi államtitkár mondott egy olyat, hogy kérdés, az idei nyarat hogyan bírja ki a MÁV járműparkja. Gulyás erre azt mondta, „ahol régi vonatok vannak, valóban problémákkal szembesülünk”, de a miniszter abban bízik, ha már eddig kibírták, pár évet már csak kibírnak, aztán újból elmondta, hogy a baloldali politikusok ne akadályozzák Brüsszelben az uniós pénzek érkezését.

„Brüsszel számtalan követelést megfogalmaz Magyarországgal szemben gazdasági területen is” a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ennek „elfogadhatatlan részei” például, hogy meg kéne szüntetni a hatósági energiaárakat, ami a rezsicsökkentés felszámolását jelentené, emellett pedig meg kell vizsgálniuk a családügyi-, oktatási-, egészségügyi kiadásokat is. Gulyás szerint „szó sem lehet” ezek elvételéről.

Gulyás aztán elismételte Orbán Viktor miniszterelnök szavait: „Hol van a pénz?” Szerinte ezt kell azelőtt tisztázni, hogy Brüsszel 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ez pedig a magyar állam teljes éves költségvetését teszi ki a miniszter szerint. Ebből nyilván lényegesen kevesebb jut Magyarországra, de ez az összeg elég nagy ahhoz, hogy még Ausztria vagy Németország sem akarja ebben a formában vállalni, állítja.