Megjelent éjjel a rendelet, ismét Lázár Jánoshoz kerülnek a dohánykoncessziók

A hvg.hu vette észre, hogy egy csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet szerint jövő csütörtöktől Lázár János építési és közlekedési miniszter feladata egyebek közt a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírása, elbírálása, a koncessziós szerződések megkötése, és a forgalmi adatok alapján ő döntheti el azt is, hogy egy településen ír-e ki pályázatot.

Ez a hatáskör korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez tartozott. Lázár egyébként 2022 vége óta – külön díjazás nélkül – a dohányzással és a dohánypiaccal összefüggő rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozásáért felelős miniszterelnöki biztos lett, 2011-ben pedig ő volt a dohányárut minden más üzletből kitiltó trafiktörvény egyik benyújtója.

Ennek volt már előjele, még június elején vette észre K-Monitor, hogy megjelent a kormány oldalán egy rendelettervezet, ami alapján a dohánykoncessziók Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől átkerülnének Lázár Jánoshoz. A hatásvizsgálati lap szerint az intézkedés után az ország versenyképessége „nem változik érdemben”, viszont semmiféle érvet nem írtak, miért lenne mindez jobb helyen Lázárnál.