Szélkerekeket építene a kormány, de idén év végéig megmarad a rezsitámogatás is

Idén egész évben, így télen is megmarad a rezsitámogatás, erről beszélt Lantos Csaba energiaügyi miniszter Facebook-videóban hétfőn. Jövő télen a tárcavezető szerint biztosan lesz elég gáz, mivel enyhe tél volt, magas maradt a tárolókban a földgáz szintje, miközben Magyarországnak kifejezetten nagy tárolókapacitása van.

Egész Európának és Magyarországnak szerencséje volt az enyhe téllel. Lantos szerint „egy ország vezetése nem tehet egyértelmű tétet arra, hogy ez mindig így ismétlődik, ezért döntöttek a biztonsági készlet szintjének felemeléséről. Korábban az éves fogyasztás 10 százalékát tárolta az ország biztonsági készletként, ezt közel 2 milliárd köbméterre, a fogyasztás 20 százalékára emelték, miközben a fogyasztás is csökkent.

  • A miniszter szerint az atomenergiára szüksége van Magyarországnak. Arról beszélt, hogy megbízhatóan, biztonságosan működik a Paks 1, és folytatják a Paks 2-t.
  • A növekedés fő meghajtója jelenleg a napenergia. Már most 4500 megawatt fölött van a telepített naperőműkapacitás. Ez kétharmada az ország átlagos elektromos-áram fogyasztásának.
  • Ezenkívül lesz –, ha nem is sok – valamennyi szélkerék újra, mert szükség van erre az alternatívára is.
  • Amit a földből, mint földhő, ki lehet szedni, és hasznosítani, arra már vannak jó tapasztalatok, ugyanakkor ezt tovább kell folytatni, itt még rengeteg tartalék van.
  • Lantos Csaba szerint fel kell használni a biogázt, biomasszát és a hulladékot is fel kell dolgozni. Nem utolsó sorban a létező fosszilis energiahordozók – kőolaj, földgáz – termelését is még valamelyest lehet fokozni.

Ezek mind olyan energiahordozók, energiatermelés, amit itthon tudunk előállítani, és ezzel az energiafüggetlenségünket tudjuk szolgálni” Lantos elmondása alapján. Elismerte, hogy van probléma a víziközmű-hálózattal, amire erőforrásokat kell fordítani, hogy felújítsák az öreg csöveket.