Orbán Viktor az USA-t barátnak tartja, az élelmiszerárstoppot pedig nem fogja megszüntetni a kormány

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt többek között arról, hogy a kormány nem fogja megszüntetni az élelmiszerekre kiszabott árstoppot. Ennek oka az, hogy szerintük az infláció nem csökkent kellő mértékben ahhoz, hogy ezt megtehessék. A miniszterelnök abban reménykedik, hogy áprilisban már általánosabban is érezhető lesz az árcsökkenés, nem csak bizonyos termékeken.

A miniszterelnök továbbá beszélt az Egyesült Államok által bevezetett szankciókról is, mely ennek a hétnek a legfontosabb belpolitikai mozzanata volt. Szerinte ezek nem Magyarország ellen bevezetett szankciók, a listán csak egy magyar van és ők tudomásul veszik az USA jogát a szankciók bevezetésére, de nem értenek egyet velük.

„Az Egyesült Államok a barátunk és egy fontos szövetségesünk is.”

– mondta Orbán az interjúban. Szerinte mindig is jó volt a kapcsolat a két ország között és most is erre törekednek folyamatosan. Elsősorban katonai és védelmi szövetségről van szó, mint elmondta. Kitért azonban arra is, hogy a kereszténység hite is összekapcsolja az országokat, illetve arról is beszélt, hogy amikor republikánus kormány van az USA-ban, akkor azzal gördülékenyebben mennek a dolgok.

David Pressman, amerikai nagykövet szerdán jelentette be, hogy a budapesti székhelyű, de orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank is felkerült az Egyesült Államok új szankciós listájára. Ezzel együtt a bank működése szinte ellehetetlenült és Magyország távozott is belőle. Pressman mindezt azzal indokolta, hogy aggodalommal figyelik azt, ahogyan a magyar vezetők egyre szorosabb barátságot ápolnak az agresszor Oroszországgal. Magyarország külügyminisztere Szijjártó Péter egyébként a napokban látogatott ismét Oroszországba, amelyen a lengyelek is meglepődtek.