Újabb, volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából

Több volt magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érintheti az a készülőben lévő, a korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslat, amely alapján – ha a kongresszus elfogadja – vízumtilalmi listára kerülnek fel, erről a Szabad Európa értesült washingtoni állami tisztviselőktől.

Szerdán mi is megírtuk, amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és több tisztviselője között magyar alelnöke, Laszlóczki Imre is. Az már mai hír, hogy a bankból a döntés után az uniós államok közül utolsóként végül visszahívják a kormányzati delegáltakat, pedig idén év elejére 25 százalék fölé emelkedett az ország tulajdonrésze. Erről a Világgazdaság számolt be, de a hírt időközben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is megerősítette.

Az újabb szankciókhoz készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik a Szabad Európa szerint, amely alapján külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

A magyar szereplőket is érintő törvényjavaslat tavaly ősz óta készül, a törvényjavaslat elfogadásához kongresszusi többségre lesz szükség. A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért – mondta Dalibor Rohac, az washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a Szabad Európának.