A kastályok magánosítása után a műtárgyak felé fordulhat Lázár János figyelme

Lázár János, miután a közpénzből felújított kastélyokat vagyonkezelő alapítványoknak adná oda, most a műtárgy piacra szeretne betörni írja a HVG360. Az építési és közlekedési tárcánál található Műtárgyfelülegyeleti Hatóság éléről Lázár leváltotta azt a Buzinkay Györgyöt, aki eddig még biztonságos autonómiával rendelkezett a magyar örökségvédelemben.

A HVG.hu információi szerint Buzinkay helyére az aukciós házak világából érkező Tűzkő Péter művészeti tanácsadó, igazságügyi szakértő került. A Műtárgyfelügyeleti Hatóság mellett működő Kulturális Javak Bizottságát pedig szétzavarják Lázárék. A lapnak név nélkül számos intézményvezető számolt be arról, hogy

„a levegőben van” a műtárgyvédelem átalakítása Magyarországon.

Ez az átalakítás a védett műtárgyak számának csökkentését jelentheti, amire azért lehet szükség, mert ha egy műtárgy védelem alá kerül, az nem vihető szabadon külföldre. Ez pedig jelentős értékcsökkenést okoz, hiszen más az értéke egy csak a magyar piacon forgalomképes műtárgynak.

A szakma régóta igényli ugyan a műtárgyakra kivetett 27 százalékos áfa megváltoztatását, valószínűleg nem ehhez szeretnének majd hozzányúlni Lázár János minisztériumában, pedig ez még kedvező is lehetne az államnak, mivel öt százalékos áfánál kevesebb lenne a trükközés egy-egy műtárgy honosításánál, mivel azt így mindig a legalacsonyabb áfával bíró országban teszik meg. 

Valószínűleg az állhat Lázár Jánosék lépése mögött, hogy a történelmi arisztokrácia restitúciós igényét teljesítsék”, sokan a kastályok magánosításást is ilyen gesztusnak látják, és továbbá a miniszter Hódmezővásárhely mellett kastélyt birtokol, rendszeresen vadászik és keresi az egykori főnemesek társaságát és ezek a tények szintén az arisztokráciára mutatnak az esetében is.