Az 5-ös főút és az M5-ös sztráda volt a leghalálosabb a tavalyi adatok szerint

A Vezess.hu gyűjtése szerint 13 499 személyi sérüléses baleset történt 2022-ben 11 hónap alatt az országban, míg 2021-ben 13 073, 2020-ban pedig 12 715 ugyanazon időszakokban. A portál arra volt kíváncsi, hogy ezek földrajzilag hol helyezkednek el, ezért a KSH-hoz fordultak, ahonnan egyelőre csak 2022 első feléből tudtak adatokkal szolgálni a személyi sérüléses és halálos balesetekről, tehát kisebb koccanások nem látszanak.

A KSH adatai alapján a hossza miatt a 4-es főúton történt szám szerint a legtöbb ilyen eset, míg ezt három autópálya követi, negyedikként az M5-ös, ahol a tavalyi év első felében 58 baleset történt. A portál megjegyzi, mindezt úgy, hogy építési módjukból következően az autópálya az egyik legbiztonságosabb útfajta kellene, hogy legyen.

A balesetek számát leosztva az út hosszával már némileg pontosabb képet kapunk, fajlagosan a fővárost Hegyeshalommal összekötő M1-esen történt 2022 első felében a legsűrűbben baleset, majd a Budapesttől a röszkei határállomásig húzódó M5, illetve az 5-ös főút következik. Az eredményt az is indokolja, hogy ezen utak forgalma nagy, tele külföldi személy- és teherautókkal.

Halálos balesetek számában viszont az 5-ös főút és az M5-ös sztráda viszi a prímet.

Míg előbbin 7, utóbbin 5 ilyen történt 2022. november végéig.

Fotó: Police.hu

Fajlagosan, kilométerre vetítve viszont már nem került bele az első ötbe az M5-ös, itt már a szintén Szeged környéki M43-as lett a második legsűrűbb ilyen szempontból, míg az 5-ös út a negyedik helyre csúszott vissza, ami jelen esetben jót jelent. Pest vármegyében 54 halálos baleset történt 2022-nek ezen időszakában, Bács-Kiskunban 47, majd Borsod következik 27 esettel, aztán Csongrád (22) és Veszprém (21) alkotja az első öt helyezettet.

A halálos baleseteknél szerencsére az elmúlt évtized második legalacsonyabb számát hozta ez az időszak, ennél csak 2020-ban volt ennél kevesebb a koronavírus-járvány miatti kisebb forgalom okán. Tavaly összesen 410 halálos közlekedési baleset történt, míg két esztendővel korábban 382, az évtized közepén azonban még rendre 500 felett.