Újabb fél évvel, szeptemberig hosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

Fél évvel, szeptember 7-ig meghosszabbítaná az Orbán-kabinet a március elején lejáró tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – derült ki egy, a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetből, amit a hvg.hu szúrt ki. A tervezet indoklása szerint az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

A hosszabbítást a kormány a rendőrség statisztikáira hivatkozva a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, a lap szerint azonban teljesen mindegy a statisztika, mert már 2015 ősze óta – 2016 tavasza óta az egész országra kiterjesztve – hosszabbítgatják a válsághelyzetet mindig más gumiparagrafusra hivatkozva.

Fontos, hogy a bevándorlás miatti válsághelyzet nem azonos a veszélyhelyzettel, amiből jelenleg az ukrajnai háború és az elszálló energiaárak miatt elrendelt energia-veszélyhelyzet van érvényben. A veszélyhelyzet minőségileg is más, az Alaptörvény szerinti különleges jogrendi kategória rendkívüli kormányzati jogosítványokkal.