Egy 50 négyzetméteres lakás árának 30 százalékára elég Szegeden a babaváró hitel

Várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a babaváró hitel szerepe a kedvező feltételek miatt a money.hu összeállítása szerint.

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó hitelösszehasonlító oldal a Szegederhez kedden eljuttatott elemzésében felidézte, hogy a tavaly év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes, lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható konstrukció. A lakásárak drágulásának üteme tavaly megtorpant a kereslet csökkenése miatt, a kínálat ugyanakkor bővül. Ezért különböző térségek, települések egyes részein a

korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók.

Egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elég, vagyis az önrészt fedezi a támogatás.

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát fedezi a babaváró, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,336,6 milliós árat tekintve 2732 százalékos az eredmény. Az alacsonyabb, 12,822,9 milliós lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 4378 százalékát is ki lehet fizetni a babaváró összegéből.