Menczer Tamás: A baloldallal nem csak magas energiaárak, de energiahiány is lenne

A magyar baloldal és a magyar baloldali pártvezérek egyformán és egyhangúlag a szankciós politika mellett állnak, ezért ha a baloldal lenne kormányon, nemcsak energiaár-emelkedés, de energiahiány is lenne Magyarországon mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön Dabason.

Menczer Tamás a kormány országjárásának dabasi állomásán arról beszélt, hogy a háborús konfliktusra Brüsszel elhibázott lépésekkel, a szankciós politikával válaszolt. Hozzátette, hogy korábban azt ígérték a brüsszeli döntéshozók, hogy a szankciós politika révén a háború mielőbb be fog fejeződni. Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt, a háború nem fejeződött be fűzte hozzá az államtitkár.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nem feltétlenül a szankciók miatt ilyen magasak az energiaárak, ahogy azt a kormánypropaganda sulykolja. A Portfolio cikke szerint például 50%-kal ugrott meg a gáz ára a háború kezdetekor, amikor még nem vezettek be szankciókat az agresszor Oroszországgal szemben. Az Atlantic Council elemzése szerint a Gazprom több mint egy éve tartja kiszolgáltatva az európai energiapiacokat: a tavalyihoz képest mintegy 40 százalékkal fogták vissza az Európába szállított gáz mennyiségét.

Fotó: Illyés Tibor / MTI