KSH: 21,1 százalék lett októberben az infláció a szeptemberi 20,1 után

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2 százalékkal nőttek jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Legutóbb a rendszerváltás után volt ilyen nagy a drágulás üteme.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 40, illetve 64,4 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára 14,9 a szolgáltatások díja 8,3 százalékkal emelkedett.

Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 12,7, a nyugdíjas háztartások körében 13,0 százalékkal emelkedtek. Szeptemberben egyébként a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a KSH szerint, mely felülről súrolta a becsléseket.

A Telex cikke arról ír, hogy az infláció 2021 közepén az egész világon felpörgött, de Európában jellemzően Nyugaton alacsonyabb (10 százalék alatti vagy akörüli), Keleten pedig magasabb volt. Az EU-n belül egyedül a balti államokban magasabb a magyarnál az infláció, a lista végén Észtország kullog 24,1 százalékkal. Átlagosan 10,9 százalék volt a szeptemberi adat az EU-ban, Franciaországban mindössze 5,4 százalék, ezzel elsők lettek.