Több száz migránst kaptak el a déli határvidéken hétfőn, legtöbbjüket Csongrádban

Összesítette a rendőrség a hétfői adatokat, ezek szerint a déli határvidéken, de már Magyarország területén 455 határsértőt tartóztattak fel, 639 főt pedig megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 335 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Csengele, Forráskút, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén. Bács-Kiskunban 74, Győr-Moson-Sopronban 24, Budapesten 8, Csákváron 9, Komáromban 2, Zsámbékon 1, Szobon 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, koszovói, líbiai, marokkói, pakisztáni, szenegáli, szír, szomáliai, szudáni és tunéziai állampolgárnak vallották magukat. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. Hogy ez utóbbi mondatrész pontosan mit takar, arról még korábban írtunk. Mindemellett ugye 24 esetben a rendőrök összesen 639 főt meg is akadályoztak a határon való átjutásban.

Tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Pusztamérges közigazgatási területén 16 órakor ellenőriztek egy lengyel honosságú kisbuszt, melyet egy lengyel állampolgár vezetett, ám rajta kívül a járműben 2 illegális migráns tartózkodott.

Az 55-ös számú főúton, Ásotthalomnál 10 perccel később már egy magyar honosságú kisbuszt ellenőriztek, ezt egy ukrán állampolgárságú férfi vezette, de további 15, magukat indiai és afgán állampolgárságúnak valló külföldi utazott vele.