Papírból készült Pintér-bábut dobáltak papírgalacsinokkal a diákok a budapesti Széchenyi téren

Mint ismert, pénteken országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete a tiltakozások egyéves évfordulójára.

Reggel és délelőtt is számos helyen tüntettek az országban. Szegeden is legalább hét oktatási intézmény fejezte ki a nemtetszését a kormány oktatáspolitikája felé, valamint a rendkívül alulfizetett pedagógusokkal együtt diákjaik is különböző módon tiltakoztak, élőláncot alkottak, vagy éppen nem mentek iskolába.

Délután, illetve kora este, az iskolaidő után újabb tüntetéshullám indult, melynek epicentruma egyértelműen Budapest. A tüntetés a Hősök terén kezdődött, itt gyülekeztek az emberek, melyről légifotó is készült. A tömeg aztán negyed hatkor az Andrássy úton kezdett el vonulni transzparensekkel és skandálásokkal, itt már jobban mutatott a tömeg.

Az Oktogonnál egyébként sokan csatlakoznak a menethez. A tüntetők a Szécnehyi téri Belügyminisztérium épületéhez vonultak, mely alá tartozik az oktatásügy az új Orbán-kormány alatt. Vezetője Pintér Sándor belügyminiszter, akinek „Gyere ki, Sanyi!”-skandálással kiabáltak a Lánchíd pesti hídfőjénél, de sanszos, hogy nem volt az épületben.

A szervezők végül nem a belügy épülete, hanem a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt állítottak fel egy színpadot, ahol két, Pintér Sándort ábrázoló, kétdimenziós bábu is volt, ezt végül Metropol-újságokból és egyéb propagandapapírból gyúrt galacsinnal dobálták meg, hogy kifejezzék véleményüket.

Nemcsak bábuk és papírgalacsinok, de egy hordó is állt a színpad előtt. A Telex tudósítása szerint a szervezők bejelentették, hogy sok tanár kapott fenyegető, illetve figyelmeztető levelet a tankerületektől azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. Ezek kapcsán zengett a „Gyújtsuk fel!”-skandálás. A színpadnál lévő hordóban végül tüzet gyújtottak, amibe ezeket a pedagógusoknak küldött leveleket égették el. A híres „Elkúrtad!” is elhangzott a tüntetőktől, mely 2006-ban vált szállóigévé még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt.

Közben a tudósítás szerint megérkezett a menet hivatalos végét jelző zárómolinó a helyszínre, ahol a szervezők azt mondták, „olyan sokan vagyunk, hogy máshol már nem férünk el”. A rendőrök hivatalosan este 8 órára hosszabbították a tüntetés és a lezárások idejét.

A tüntetés vége felé bejelentették, hogy megalakítják az Egyesült Diákfrontot (EDF), mely az országszerte tiltakozó, diákokból álló csoportokat fogja össze. Azt is bejelentette a PDSZ ügyvivője, hogy október 23-án 16 órára várnak mindenkit a Kálvin térre. A következő egységes, országos sztrájknapot október 27-én hirdette meg a PDSZ és a PSZ.

Vidéken egyébként Tatabányán, Miskolcon, Nyíregyházán és Kaposváron is egész nagy tömeg gyűlt össze a helyi tüntetéseken, melyet a budapesti megmozdulás mintájára szerveztek. A reggeli, szegedi eseményeket a Szegeder élőben, a helyszínről tudósította. Legalább hét, de leginkább tucatnyi oktatási intézmény kifejezte valamilyen módon, hogy az oktatásügy jelenlegi állapota nem épp megfelelő, illetve kifejezték szolidaritásukat a méltatlan helyzetbe került pedagóguskollégák iránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Legkevesebb hét szegedi iskolában voltak ma szolidaritási megmozdulások

A korábbi kiállások folytatásának lehettünk pénteken reggel szemtanúi Szegeden. Voltak élőláncok és nyilatkozat-felolvasások a Kőrösy technikum, a Gábor Dénes szakgimnázium, a Deák Ferenc Gimnázium, a Vasvári Pál technikum, a Tömörkény István Gimnázium, az Arany János Általános Iskola, illetve az Eötvös József Gimnázium előtt is, ezeken összesen legalább 400 pedagógus és szolidaritását kifejező tanuló és szülő vett részt.