Folytatódott kedden a forint szabadesése, már a 405-ös szintet is átütötte az euróval szemben

Másfél nap alatt több mint tíz egységgel a hétvégi 392 körüliről emelkedett az euró-forint jegyzés, így kedden már a 405-ös szintet is átütötte – írja a Portfolio.

A lap élő közvetítése szerint egyszerre több dolog is összeesküdött a forint ellen, melyek miatt megakadt a múlt heti erősödés. Mi is megírtuk hétfőn, hogy 

  • múlt héten péntek este a Standard & Poor’s negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, ami egy esetleges későbbi leminősítés előszele lehet.
  • A hétvégén kiszivárgott egy magyar bírósági irat, ami az igazságszolgáltatás függetlensége körüli aggályokat erősítheti, így az EU-pénzes tárgyalásokra is kihathat. A hírek szerint ugyanis politikai alapon oszthattak ki felsővezetői pozíciót.
  • Emellett a tartósan magas világpiaci gázár is negatív tényező a forint szempontjából, hiszen a külkereskedelem és a fizetési mérleg egyenlegét rontja. Már napok óta stabilan 200 euró felett jár a nyersanyag ára a világpiacon, ilyen jegyzés mellett pedig gyengébb forintárfolyam indokolt.
  • Közben persze az sem tesz jót a forintnak, hogy a dollár újra erőre kapott, részben a vártnál gyengébb kínai makroadatok, a gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek hatására, amelyeket az is mutat, hogy meglepő kamatvágást jelentett be hétfő reggel a kínai jegybank.