A WWF már inkább a teljes „erdőpusztító kormányrendeletet” visszavonná, korábban még üdvözölték a lépést

A WWF Hungary vadvilágot védő civil szervezet egy újabb Facebook bejegyzésben reagált az Agrárminisztérium mai Hivatalos Értesítőben megjelent erdőgazdálkodási szabálymódosítására. Eszerint már nem annyira üdvözlik a dolgot, a teljes rendelet visszavonását követelik.

Mint arról a Szegeder is beszámolt, augusztus elején nagyot változtatott a tűzifa-felhalmozás érdekében a fakivágás rendjén a kormány, így védett természeti területen is lehetett volna fákat vágni. Ma megjelent egy módosítás ezzel kapcsolatban, amely felülírja ezt az elképzelést, mondhatni enyhít a szabályokon.

Ahogy azt meg is írtuk, a WWF Hungary először üdvözölte a döntést, de egyúttal felhívta a figyelmet, hogy maradtak még aggályaik. Többek között nem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra. Nem vonatkozik például a vízművekre sem, ami jelentős természetvédelmi területeket, erdőket kezel a Duna mentén.

Mint megjegyezték, bár a miniszteri utasítás elviekben beszűkíti a „fakivágás megkönnyítő” kormányrendelet alkalmazhatóságát, de a teljes hatályát nem szünteti meg. Ezért újabb posztjukban már azt írják, hogy nem állnak meg az erdők védelmében addig, amíg az erdőpusztító kormányrendeletet vissza nem vonják”:

  • A WWF Magyarország álláspontja szerint a miniszteri utasítás célszerűtlen eszköze a természetvédelmi szabályok helyreállításának, azt kizárólag kormányrendeletben lehetne maradéktalanul rendezni.
  • Az agrárminiszter utasítása nagy lépés az erdőink védelemének helyreállításában, de számos kérdés továbbra is tisztázatlan maradt. A miniszter csak az irányítása alá tartozó szerveket utasíthatja, de még ennek az utasításnak a végrehajthatóságát is rengeteg kérdés övezi.
  • A tarvágás például magánkézben lévő védett erdőkben, folyók árterében, honvédelmi területen továbbra is lehetséges.
  • A védettség teljes helyreállítása csak a kormányrendelet eltörlésével lehetséges.