A kormány szerint elég lesz 20 fokig fűteni az iskolákat

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani: ez derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit Tényi István megkeresésére küldött – írja a Népszava.

Mint ismert, a Belügyminisztérium felmérette a tankerületekkel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. A Népszavának is eljuttatott közérdekű bejelentésében Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár szerint a 20 Celsius-fokos hőmérséklet kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet azonban szellemi munka esetén már 2022 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint egy kormányrendelet azt mondja ki, ha a hőmérséklet 20 fok alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Az érdekvédő szerint cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. Szerinte egyébként szinte biztos, hogy

télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány a fűtésen akar spórolni.

A több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje erre külön lehetőséget is biztosít: ha valamilyen elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.