A Belügyminisztérium szerint semmiféle döntés nem született az iskolák fűtéséről

Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, parancs, utasítás vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel egy meglehetősen propagandisztikus közleményben.

Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne írták. Hangsúlyozták: az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott.

Aztán jött a szokásos, ismétlődő kulcsszavakat használó terelés, miszerint csupán külső körülményeken múlik majd, ha mégis az lesz, amit a sajtó írt. Mint közölték, a kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha az európai energiahelyzet azt megengedi. Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz tették hozzá.

Jelezték: a gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot így az iskolákat is elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai energiahelyzetet áll a közleményben.