Kelet felé növekszik, nálunk 20 százalékot várnak: virtuális inflációs vasfüggöny van Európában

Nagyon nagy egy globális recesszió kialakulásának veszélye – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az alelnök szerint júliusban a júniusihoz képest több mint két százalékponttal növekedtek az árak, ami magasnak számít. Általában nyáron jó néhány termék esetében még csökkenni szoktak ezek. A legutóbbi inflációs adat megfelelt az MNB várakozásainak, a 16,7 százalékos maginfláció azonban kicsit magasabb volt, mint amire számítottak.

Az infláció a jegybank várakozásai szerint még emelkedő pályán halad, legalább őszig, de inkább az év végéig ez a folyamat tartani fog, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Megjegyezte, az infláció mértéke

az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe.

Itthon azonban még két, az utóbbi hónapokban felmerült újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél:

  • az aszályhelyzet,
  • a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt.

A rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz a jegybank becslése szerint, így máris 1819 százalékos drágulási ütem látszik. Az infláció mértéke egyébként nem azonos mértékű Európa országaiban, hanem kelet felé növekszik. „Virtuális vasfüggönyt” lehet látni, Kelet-Euróbában 13–17, a balti országokban 20 fölötti az infláció, ami bár Nyugat-Európában is magas, de „csak” 8–9 százalék.

Őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának. A 70-es évek óta volt stagfláció, energiaválság, aztán tőzsdei válságok, feltörekvő piaci gondok a 90-es években, 20082009-ben a globális gazdasági válság, majd adósságválság, 202021-ben a koronavírus-járvány. Most azonban minden jelenség, ami ezeket a válságokat jellemezte, itt van velünk.