Júliusra is jóval magasabb inflációt mért a KSH, mint a szakértők előzetes várakozása

Ismét jókora kellemetlen meglepetést okozott a magyarországi inflációs adat: a KSH júliusra éves alapon 13,7%-os drágulást mért, míg a Portfolio elemzői konszenzusa mindössze 13%-os áremelkedést vetített előre a júniusi 11,7%-os ütem után.

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.
  • Az éves maginfláció 16,7 százalékos volt.
  • Az éves inflációs mutató a júniusihoz képest 2,0 százalékponttal, a maginfláció 2,9 százalékponttal emelkedett.
  • Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27,0 százalékkal emelkedett.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 14,0 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal nőtt.

A drágulás mértéke még az elemzők által vártnál is magasabb. A Portfolio.hu hétfői cikke szerint az elemzői várakozás júliusra 13 százalékos infláció volt, az egyes elemzők által mondott értékek 12,4–13,3 százalék között szóródtak. Van olyan elemző, aki decemberre már a 19 százalékos inflációt se tartja kizártnak – írja a Telex.

Megemlítik, hogy az MNB korábban szeptemberre jósolta az infláció tetőzését 14–16 százalékos legmagasabb értékkel. A mostani maginflációs adat viszont – ami havi szinten 3, míg éves szinten 16,7 százalékos inflációt mutat – azt jelzi, hogy ennél magasabban lesz a tetőzés. Ezt a becslést a jegybank ráadásul még a kormány katás és rezsicsökkentéses, valamint hatósági áras tankolásos intézkedése előtt készítette.