Kilenc újabb majomhimlős esetet regisztráltak egy hét alatt, mindegyikük férfi

Újabb kilenc, 2350 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel.

A fertőzöttek július 2531. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben mintát vettek majomhimlő gyanúja miatt. A fertőzött emberek otthon tartózkodnak elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él ismertették. Hozzátették, a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 13 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is olvasható a közleményben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz. A korábbiakban egyébként így alakult a bejelentés: