A mérsékeltről emelkedettre változott a Szeged szennyvizében lévő koronavírus koncentráció

Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben írták. Tájékoztatásuk szerint a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben.

A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló. Csökkenés egyik városban sem látható tették hozzá. Az NNK közleménye szerint a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja 13 mintavételi helyen emelkedett, míg 9 helyen a mérsékelt kategóriába esik.

A múlt héten Szegeden szintén emelkedést jelentett az NNK három mésik várossal együtt, csakhogy akkor a dé-alföldi megyeszékhelyen még mérsékelt volt a mennyiség. Ez mostanra emelkedettre változott. Akkor még a vizsgált települések többségénél stagnált a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, ez is emelkedő tendenciát mutat.

A múlt héten mindössze 54 beteg halt meg koronavírusban, míg ezen a héten már 96 halálos áldozatot jelentettek, így az elhunytak száma 46 886-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 42 061. Jelenleg 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 2115-en vannak. Az elmúlt héten 21 840 új fertőzöttet igazoltak.    
    

Forrás: NNK