Szegeden nőtt a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, 54-en haltak meg a vírus miatt a múlt hét óta

Az elmúlt héten 14 402 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 965 481-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 54, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 790-re emelkedett – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: jelenleg 1345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1757-en vannak. A gyógyultak száma 1 890 181, az aktív fertőzötteké 28 510. A beoltottak száma 6 413 420, közülük 6 200 225-en a második, 3 888 311-en a harmadik, 315 917-en pedig már a koronavírus elleni negyedik oltást is megkapták.

Hangsúlyozták, hogy a fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben enyhén emelkedett, ezért ismét felhívták a figyelmet az oltás fontosságára. Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

A vizsgált települések többségénél stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján kedden. Azt írták: a 29. héten a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja országos átlagban stagnál. A tendencia a vizsgált települések többségénél stagnáló,

emelkedés négy városban Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen tapasztalható,

míg a budapesti agglomeráció településeinek Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta mintájában csökkenés mérhető tették hozzá. Az NNK közlése szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 18 mintavételi hely esetében a mérsékelt, míg négy mintavételi helyen Nyíregyházán, Tatabányán, Pécsen és Békéscsabán az úgynevezett emelkedett kategóriába esik.

Forrás: NNK