Először fordult elő Magyarországon, hogy a vízhiány helyenként teljesen lenullázta a terméshozamokat

A Telex közölt egy húsz perces, lidérces drónvideót arról, hogyan néz ki most a helyzet a súlyos aszály és vízhiány alatt Magyarország.

Mint írják, lassan 1 millió hektárhoz közelít az aszálykárral érintett termőterületek nagysága Magyarországon. Nagy István agrárminiszter július végén már arról beszélt, hogy soha ilyen mértékű nem volt a bevételkiesés. A kárbecslések már 800 milliárd forint környékén járnak, mely hatalmas összeg: tavasszal ennyit remélt beszedni a kormány az új különadókból.

Magyarországon most először fordul elő, hogy a vízhiány nagy területen nem csupán csökkentette a terméshozamokat, hanem teljesen lenullázta őket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik jelentése szerint „a jelenlegi hőmérsékleti trend folytatódása esetén a 20212050 közötti időintervallum során 121 százalékkal, míg a 20712100 közötti időszakra vetítve 778 százalékkal fog növekedni a többlethalálozások száma”. De az aszályt a városokban is érzik. Írtunk arról, hogy egy tanulmány szerint Szeged a legveszélyeztetettebb a század végére várható hőhullámok miatt.

Pápai Gergely videós heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály hatásait. A sivatag, ahol élni fogunk címet viselő film „egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása. A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása” – mondta Pápai a Telexnek.

„Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik” – magyarázta. A kisfilm alább megtekinthető: