Meddig drágulnak az ingatlanok Szegeden? (X)

2021-ben és 2022 első felében is a gyors ingatlan áremelkedés jellemezte Magyarországot. A gyors áremelkedés kiemelkedően volt érezhető Budapesten és az agglomerációjában és egyes nagyvárosokban. A megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálnál megnéztük, hogyan alakultak az ingatlan árak Szegeden az utóbbi egy évben.

Szegedi házak átlagos négyzetméterára

Míg 2021 augusztusában még a 463000-t sem érte el az eladó szegedi ház hirdetések átlagos négyzetméterára, addig 2022 júliusában már a hatszázezer forintot is meghaladó összeget kértek az eladók négyzetméterenként, vagyis nagyságrendileg 25%-al nőtt az eladó szegedi házak ára az utóbbi egy évben.

Az áremelkedés persze nem volt teljesen egyenletes. 2021 szeptemberében és októberében még viszonylag csekélyebb mértékben nőttek a négyzetméterárak (havi 56000 forinttal).

2021 novemberétől viszont meredeken emelkedni kezdett a házak négyzetméterára Szegeden. Az emelkedés 2022 júniusáig már elérte a havi 15000 forintot is átlagban.

2022 júliusában viszont már csak 3000 forintos volt a négyzetméterár emelkedés júniushoz képest, ezért most úgy tűnik, hogy egy kicsit lassulni kezd az áremelkedés.

Szegedi lakások átlagos négyzetméterára

Az eladó szegedi lakások áremelkedése hasonló mértékű volt, de másképpen alakult, mint a szegedi házak esetében. 2021 augusztusában 485000 forintot kértek az eladók a lakások négyzetméteréért. Szeptemberre ez 7000 forinttal emelkedett.

2021 októberétől meglódultak az árak és folyamatosan és meredeken emelkedő négyzetméterárakkal találkozhattak a Szegeden lakást keresők. Havi szinten meredeken nőttek az árak 2022 májusáig. Volt több olyan hónap is, amikor 2530000 forinttal kértek többet négyzetméterenként.

2022 júniusában ez a meredek áremelkedés hirtelen megállt. Emelkedés helyett még pár száz forinttal csökkentek is az árak, de ez csak kérész életű volt, mert 2022 augusztusában megint 19000 forinttal ugrott meg a szegedi lakások négyzetméterára.

Konklúzió

Az eladó ingatlanok magas ára miatt sokan inkább szegedi albérletet keresnek. Úgy tűnik, hogy az eladó szegedi házak és lakások ára még nem érte el a maximumot. Aki mostanában tervezi ház, vagy lakás vásárlását, annak érdemes mielőbb belevágnia, megelőzve a további drágulást. Az új ingatlan kiválasztásánál érdemes különös figyelemmel lenni a ház, vagy lakás energiahatékonyságára is. Valószínűleg a jobb állapotú és alacsony rezsijű ingatlanok ára tovább fog emelkedni, míg a rosszabbaknál már árcsökkenés is könnyen előfordulhat.