Novák Katalin aláírta: Nem látott kényszerítő indokot, csak „alkotmányos kötelezettségének tett eleget”

Novák Katalin a katatörvény után az Alaptörvény 11. módosítását is aláírta. A drámai bevezető után a közösségi oldalára kitett posztjának vége felé lényegében arról ír, hogy nem volt kényszerítő indok ennek aláírására, csupán „alkotmányos kötelezettségének tett eleget”, jelentsen is ez bármit.

A poszt így szól: „Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a kormányt és a köztársasági elnököt is. Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil. Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta.” 

„Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak. A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam” – magyarázta bejegyzésének végén.

Ennek megszavazásával jönnek a vármegyék is, mely még Kocsis Máté salátája volt, miszerint a megye elnevezés helyett vissza kell térni a vármegye név használatához „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel”. Az érvelés szerint „a vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg”. A módosítást annak ellenére, hogy korábban ellenezte, Lázár János „kötelességből” megszavazta.

A módosítás része az is, hogy 2024-től ugyanazon a napon tartják majd az Európai Parlamenti és az önkormányzati választásokat is. Lényeges változás, hogy mivel az EP-választást májusban tartanák, amely fix, így az önkormányzatit is ahhoz kell igazítani. A polgármesterek mandátuma azonban csak októberben járna le, így akár hónapokig is ”bukott” polgármesterek vezethetik majd a településeket.