Németh Szilárd bejelentette az új rezsiárakat: a gáz ára hat-hétszeresére, a villanyé a duplájára nő

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Németh Szilárd elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. Meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez

  • a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap,
  • a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként, ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Hangsúlyozta, bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér – mondta.

Megjegyezte: a kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér. Kitért rá: a földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. oldalán megjelent egy tájékoztató oldal célzottan a lakossági energiaszolgáltatásban bekövetkező változások összefoglalására. Ezen az oldalon rengeteg nyitott kérdésre találhatunk választ, sőt, az augusztus elsejétől érvényes új rezsiárak mellett kiszámolhatjuk a rezsiszámlák új összegét, a tervezett fogyasztásunk függvényében.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A csütörtöki Magyar Közlönyben már meg is jelent  három, tegnap Gulyás Gerely által beígért rendelet, melyek az új rezsiszabályokat rögzítik, ezek ide kattintva elérhetőek. A három rendeletet (kormányrendelet és az energiahivatal két rendelete) a Telex szemlézte, a cikkben azt írják, hogy „a versenypiaci költségeket tükröző, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó” bruttó földgázárat

idén augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ, míg október–decemberre 22,002 Ft/MJ

szinten határozták meg. Az MVM honlapján található adatok szerint az egyetemes szolgáltatásban most MJ-onként 2,265–3,101 forint a gáz ára az I. árkategóriában és 2,570–3,567 forint/MJ a II. árkategóriában.

A másik energiahivatali rendelet a villany árát rögzíti. A jogszabály szerint „a lakossági piaci árral elszámolt villamos energia mennyiség tekintetében a lakossági fogyasztó által fizetendő rendszerhasználati díjakkal együtt számított bruttó (27% áfával együtt számított) végfelhasználói ár az ESZ árrendelet szerint”

A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh, B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh.

Az áram mostani, rezsicsökkentett ára az MVM szerint A1 árszabásban rendszerhasználati díjakkal együtt 36,386–37,503 forint/kWh, A2 díjszabásban 31,052–41,085 forint (előbbi a völgy-, utóbbi a csúcsidőszakban), míg a B alap árszabás 22,962 forint/kWh.

A villamosenergia ára év 2523 kWh fogyasztásig marad a rezsicsökkentett 36 forint, az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne – írja a Portfolio.hu. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, fölötte pedig 62,9 forintot kell kWh-ként fizetni nem kedvezményes áron.