Gulyás Gergely szerint csütörtökön jelennek meg a rezsicsökkentés eltörlésének részletei

Csütörtökön jöhet a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet, erről Gulyás Gergely nyilatkozott a Telexnek. A politikus szerint az, aki a választások előtt látta, hogy ennyire elszaladnak az energiaárak, az jós.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Tusványoson nyilatkozott a lapnak. Elmondta, hogy elkezdett spórolni az energiával, pedig 23 hete ez még nem jutott eszébe. Nem tudja még, mennyivel fog nőni a rezsije, de szerinte ki fogja tudni fizetni. A riporter azon kérdésére, hogy mégis mekkora lesz az energiaár-növekedés azoknak, akik kiesnek a fogyasztásuk miatt a rezsicsökkentésből, azt mondtaa miniszter, hogy várjuk meg a holnapi bejelentést.

A lap rákérdezett arra, hogy kinek van igaza abban, hogy a háztartások negyedét, vagy felét fogja érinteni az intézkedés. Gulyás erre azt felelte: „A kormánynak nincsenek számításai, az MVM-nek vannak számításai, ezek egészen pontosak. Fogyasztási helyeket számszerint meg tudja mondani az MVM, azt biztos meg tudja mondani, hogy hol nem használnak egyáltalán gázt vagy villanyt, és azt is, hogy hol nagyon alacsony a gáz vagy villanyhasználat.

Hozzátette: A helyzet az, hogy súlyozott átlagot vettünk figyelembe, ez azt jelenti, hogy ahol nem használnak vagy nagyon alacsony a gáz vagy villanyhasználat, éves szinten mondjuk 400 köbméter alatt van, azt nem vettük figyelembe az átlag kiszámításakor. 

Holnap szeretnénk, ha megjelenne az a rendelet, ami minden részletet tartalmaz

– mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: Azon lesz a magyar kormány, és azért küzd, és a magyar gazdaság számtalan szereplője pluszadókat is kénytelen fizetni, hogy ezt a rendszert a kormány hosszú távon fenn tudjuk tartani.” Azt is elmondta: A helyzet az, hogy a szerencsésebb országok közé tartozunk, ahol nincs energiahiány. Tehát be tudjuk szerezni mennyiségében a szükséges földgázt és villanyt is, sőt, ezt részben meg is tudjuk termelni Pakson keresztül. Ennek az a következménye, hogy rendkívül drága az energia, de nincs belőle hiány.”

Ezzel azt próbálta meg elmagyarázni, hogy valójában a szigorítás nem azért van, mert hiány merülne fel, nem spórolásra akarják rávenni az embereket, hiszen a kormány kommunikációja szerint ezt csak a ”baloldal” tette volna. Azonban az árak elszállásával és a piaci árral mindenki elgondolkozik azon, hogy kevesebbet fogyasszon, de ez nem kényszer. A riport egyébként egészen abszurd, ahogy próbálja a miniszter Újbeszélül kicsavarni a valóságot, és a kormánypropaganda sablonjait mondja fel: