Sokkolózták a katatüntetés feloszlatásakor az embereket a rendőrök, egy esetről felvétel is van

Egy emberrel szemben sokkolót használtak a rendőrök hétfő délelőtt, amikor feloszlatták a katatörvény és a rezsicsökkentés csökkentése ellen tartott tüntetést Budapesten, a Margit hídon. A tüntetés hivatalosan 9-kor ért véget, azonban többen a hídon maradtak. Őket vitték le két órával később a rendőrök írja a hvg.hu.

A rendőrség azt írta a Telexnek, hogy egy emberrel szemben „elektromos sokkoló eszközt” alkalmaztak a rendőrök „a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény és a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet alapján”. Azt is megírták a lapnak, hogy körülbelül fél 12-ig a rendőrök öt embert állítottak elő, akik ellen szabálysértési eljárás indult, „mivel a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az úttestet, illetve a villamossíneket”.

A 24.hu úgy tudja, hogy nem is egy emberrel szemben alkalmaztak sokkolót. Az egyik esetet Jámbor András párbeszédes képviselő kamerája is rögzítette. A videóján 9:04-nél egy rendőr az egyik földön ülő szemüveges tüntető combjára tette a sokkolóját és bekapcsolta.

Mint ismert, hétfő reggel 7 órára tüntetést szerveztek a katázás szigorítása és a rezsicsökkentés kivezetése ellen. A Margit hídra meghirdetett demonstrációból hídfoglalás lett. A tüntetők fél tíz és tíz óra között kettéváltak, voltak, akik a Margit hídon maradtak, míg a demonstrálók nagyobb része vonulásba kezdett.

A vonulók a Nyugati tér felé indultak, majd az Oktogont érintve a Deák térre, majd az Astoriára mentek, onnan pedig az Erzsébet hidat vették célba. A Ferenciek terénél a tüntető tömeg végül úgy döntött, hogy nem mennek fel, és nem "foglalják el" az Erzsébet hidat, visszafordultak. Elindultak vissza a Margit hídhoz, végül fél 12 körül a Kossuth térre értek.

Szegeden is szerveztek egy tüntetést hétfő estére, erről itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Újabb szegedi tüntetést szerveznek hétfő estére a kata átalakítása miatt

Demonstrációt rendez a kata adózási rendszer átalakítása miatt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szegedi szervezete hétfőn estére a „főispánság”, azaz a Rákóczi téri kormányhivatal elé.