A TASZ szerint nemigen arányos intézkedés a sokkolózás, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni

A hétfői tüntetéseken a sajtóhírek szerint a rendőrök sokkolót is használtak. A sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni – írja a civil szervezet közleményben.

Egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

Mint ismert, legalább egy emberrel szemben sokkolót használtak a rendőrök hétfő délelőtt, amikor feloszlatták a katatörvény és a rezsicsökkentés csökkentése ellen tartott tüntetést Budapesten, a Margit hídon. A tüntetés hivatalosan 9-kor ért véget, azonban többen a hídon maradtak. Őket vitték le két órával később a rendőrök. Az esetről mi is beszámoltunk:

Az eddigi tiltakozó akciók alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására. A szabálysértési eljárások miatt hozzánk fordulóknak jogsegélyt nyújtunk, és mintabeadványokkal is segítjük őket – írták.

A tiltakozásokra tekintettel a TASZ gyülekezési forródrótja a héten minden nap élni fog 8–22 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége. A tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttünk össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt – zárul a társaság közleménye.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Sokkolózták a katatüntetés feloszlatásakor az embereket a rendőrök, egy esetről felvétel is van

Egy emberrel szemben sokkolót használtak a rendőrök hétfő délelőtt, amikor feloszlatták a katatörvény és a rezsicsökkentés csökkentése ellen tartott tüntetést Budapesten, a Margit hídon.