Szombat estétől hétfő hajnalig nem járnak a budapesti InterCity-k a Kiskunfélegyháza–Szeged szakaszon

A Cegléd–Szeged vonalon július 16-tól 18-ig pályakarbantartást végeznek, ezért a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az SZKT is besegít a pótlóbuszoknál saját járatokkal, megvárva azokat. Továbbá a békéscsabai vonaton is nő a menetidő karbantartás miatt.

A szegedi fővonalon a KiskunfélegyházaSzeged szakaszon szombat estétől hétfő hajnalig nem közlekednek a vonatok, mert felújítják Kiskunfélegyházán a Majsai úti, valamint a Csengele állomásnál és a Kapitányság megállóhelynél lévő vasúti átjárót, továbbá Szeged-Rendező állomáson váltócserét is végeznek.

Közlekedési rend a BudapestCeglédSzeged vonalon:

  • Szombat este a Budapestről utolsónak Szegedre induló Bugac IC (IC 718) és a Balatonszentgyörgyről Szegedre tartó Aranyhíd expressz (1786) utasait Kiskunfélegyházától Szegedig pótlóbuszok szállítják.
  • Vasárnap egész nap minden vonat helyett pótlóbuszokkal kell utazni a KiskunfélegyházaSzeged szakaszon, 3060 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolni Budapest és Szeged között, a pótlóbuszok a távolsági vonatok eredeti menetrendjéhez képest hamarabb indulnak Szegedről, illetve Kiskunfélegyháza felől később érkeznek.
  • Az InterCity vonatok helyett a gyorsabb eljutást a Kiskunfélegyháza és Szeged közötti, más állomást nem érintő közvetlen pótlóbuszok biztosítják, a Kistelek és Szatymaz érintésével közlekedő pótlóbuszok menetideje hosszabb. 
  • A személyvonatok helyett közlekedő buszok a közút vonalvezetése miatt számos esetben nem a vasútállomásoknál, hanem a települések központjában a kijelölt Volánbusz megállóhelyeken állnak meg.
  • Hétfő hajnalban még pótlóbuszok járnak Szeged és Kiskunfélegyháza között a Budapestre induló első S20-as vonat (7009) és a Torontál IC (IC 709) helyett.

Arról korábban írtunk, hogy emiatt a retró hétvégén járatos, Aranyhíd expresszként közlekedő „Samu” motorvonatot sem hozza el Szegedig a MÁV.

Az SZKT is besegít

A vonatpótlás idején az SZKT is besegít a maga módján, ugyanis csatlakozási lehetőséget biztosítanak július 16–18. között a vonatok helyett közlekedő vonatpótló autóbuszokhoz az alábbiak szerint:

Forrás: SZKT

A villamospótló buszjáratok a 2-es villamosvonal nyomvonalán közlekednek majd, és az Ipoly sor autóbusz megállóhelytől Kisteleki utca megállóhelyig az autóbusz megállóhelyeken állnak meg. A Vásárhelyi Pál utca megállóhelytől már a villamosmegállókat használják, kivéve a Széchenyi téren, ahol a Kelemen utcában kialakított ideiglenes megállóhelyen állnak meg.

Közúti átjárók elemeit is cserélik

Karbantartási munkákat végez a MÁV FKG a vasúti átjárókban a Cegléd–Szeged vonalszakaszon. A tervek szerint a vasúti átjárók új, korszerű gumielemes burkolatot kapnak, mely biztonságosabbá, zökkenőmentesebbé teszi a közúti forgalom áthaladását a vasúti kereszteződésen. Holnap este 7 órától kedd reggel 6 óráig, Kiskunfélegyházán a Vágóhídi átjárót teljes szélességben lezárják. Kedd este 6 órától péntek hajnali 5 óráig pedig a Kistelek és Balástya állomás között, Kapitányság megállóhelynél lesz lezárás.

A békéscsabai vonalon meghosszabbodik a menetrend

A Szeged–Békéscsaba vonalon július 17-én módosul a vonatok menetrendje a Kiskunfélegyháza és Szeged között végzett pályakarbantartás miatt. A vonatok Szegedről jellemzően 8 perccel hamarabb indulnak és 7 perccel később érkeznek. Szeged-Rókus és Békéscsaba között változatlan menetrend szerint közlekednek. A vágányzár ideje alatt Szeged állomáson a megszokott főváros irányú csatlakozások nem vehetők igénybe.