Egy igazi retró szegedi IC fog járni Aranyhíd expresszként a Balatonra, Szegedig azonban nem jön el

Kipróbálná a 70-es, 80-as, 90-es évek meghatározó utazási élményét? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival? Akkor jó helyen jár! – hirdeti balatoni hétvégi programját a MÁV, melyen egy arra még nemigen járt vonatot is járatni fognak, az igazi szegedi InterCity-t, a Samut, mely az Aranyhíd expresszként fog közlekedni.

A korábbi évek sikere után, idén nyáron is visszatérnek a retró vonatok a Balaton-parti vasútvonalakra. Első alkalommal július 16-án és 17-én. A rendezvény fő újdonságaként a 29-es vonal mellett számos Keszthely és Tapolca közötti, valamint egyes Szombathelyig közlekedő személyvonatok is alkalmi összeállítással fognak járni a MÁV közleménye szerint.

A teljes balatoni retró hétvégét ide kattintva lehet böngészni, ez a cikk inkább csak a szegedi érintettségű járattal, a közvetlen balatoni Aranyhíd expresszel szándékozik foglalkozni. A vasúttársaság ugyanis belengette, hogy a BVmot, azaz „Samu” becenevű motorvonat a Balaton déli partján közlekedik retró Zala InterCity vonatként Keszthelyre, megidézve a 90-es éveket. Emellett a motorvonat visszatér egyik első felhasználási területére, a szegedi vonalra is.

Vérbeli IC-ként csak Kecskeméten állt meg

Ugyanis a MÁV-START 434 sorozat (korábban BVmot) egy belföldi, nagyvárosok közötti InterCity-közlekedésre szánt zárt, villamos motorvonat. Még 1994-ben építettek belőle 3 darabot. A járművek légkondicionáltak, de bonyolult szerkezetük miatt nem túl megbízhatóak, így nem épült több belőlük. Mára a 3 szerelvényből mindössze egy közlekedik, de az sem az eredeti formájában. A másik két szerelvény Szolnokon és Istvántelken fekszik, évek óta üzemléptelenül.

1995. május 28-án, az akkor még tavaszi menetrendváltáskor indult első menetrend szerinti útjára IC forgalomban, Budapest-Nyugati pályaudvar és Szeged között, ekkor még csak Kecskeméten állt meg a két végpont között. Az elkövetkező három évben három BV-motorvonat közlekedett, a jelen sorok írójának megadatott, hogy nagyon fiatalon utazhatott ezen az akkor még „szupervonaton”.

Fotó: Grátzer Ákos / IHO

Volt, hogy hétvégén és ünnepnapokon két szerelvény összekapcsolásával elégítették ki a megnövekedett utasigényeket. Aztán végül az 1998. évi menetrendváltással vitték el innen az akkor még különlegesnek számító szerelvényt az addig közvetlen InterCity-vonattal nem rendelkező Budapest-Keleti pályaudvarEger útvonalra, így véget is ért szegedi karrierjük.

Aranyhíd expressz lesz belőle, csak éppen Szegedig nem jön el

A retró hétvégén a vonat július 16-án, szombat reggel indul Budapestről, majd a 26 évvel ezelőtt megszokott megállási rend szerint megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon, ezek után megérkezik Keszthelyre, ahol átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő dupla Púposos, retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra.

Ezek után a motorvonat Balatonszentgyörgyről 16 óra 22 perckor, menetrend szerinti Aranyhíd expresszvonatként közlekedik Kiskunfélegyházáig. A sors fintora, hogy ekkor pályakarbantartás miatt épp vágányzár lesz Szeged és Kiskunfélegyháza között (pótlóbuszozni kell), így Szegedig pont nem jön el a „Samu”.

Június 17-én, vasárnap reggel az előző nap bejárt útvonalon, Kiskunfélegyházáról 8 óra 10 perckor indulva Aranyhíd expresszként visszatér a vonat a Balatonra, majd a hétvége zárásaként, Keszthelyről a Déli pályaudvarra közlekedik ismét Zala InterCityként.

Egyébként kedvcsinálónak itt egy videó róla 1998-ból:

Pótlóbuszozni kell a hétvégén

A vágányzárról azt kell tudni, hogy

  • Július 17-én Kiskunfélegyháza–Szeged állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 140 Cegléd – Szeged vasútvonalon Kiskunfélegyháza és Szeged állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek.
  • Július 16-án az IC718, 1786 sz. vonatok helyett Kiskunfélegyháza–Szeged állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek.
  • Július 18-án a 7019 sz. vonat módosított menetrend szerint közlekedik, az IC 709 és 7009 sz. vonatok helyett Kiskunfélegyháza–Szeged állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek.