39,2 fok volt ma a Fejér megyei Adonyban, azonban az OMSZ szerint nem mért pontosan a műszer

Időközben frissítette az Országos Meteorológiai Szolgálat a posztját, amelyben azt írták, hogy Adonynál dőlt meg a mai melegrekord, ugyanis a 39,2 fokos adonyi adatot időközben érvénytelenítették, így a hivatalos eredményhirdetésre még várni kell. Azonban a posztban az szerepel, hogy több, más mérőállomáson is megdőlt a rekord ma.

Korábban írtuk:

A napok óta tartó hőség rekordot döntött, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a mai, június 29-re vonatkozó napi melegrekord 39,2 fokkal dőlt meg Adonyban írja az Időkép.

Ezzel az eredménnyel az 1994-ben, Szeghalmon mért 37,9 fokos korábbi rekordot múlta felül. Országszerte tombol a kánikula, hétfő óta hőségriasztás van érvényben, ma a legtöbb helyen 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szerdától kezd igazán bele a nyár, 38 fok lehet Szegeden és környékén

Az Időkép szerint szerdán sok lesz a napsütés. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul, Szegedre „csak” 38 fokot mondanak.

Mindeközben a hőségben megemelkedett vízfogyasztás miatt nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható 10 Pest megyei telpülésen. Az érintett települések: Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka.

A Duna Menti Regionális Vízmű emiatt arra kéri a lakosságot, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák a nem létszükségletű felhasználást, például medencetöltést, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson.

Az önkormányzatokat arra kérik, hogy szüneteltessék a közterületi, vagyis a tűzcsapokról történő locsolást. Lokális vízhiány esetén lajtos vízellátást ígérnek az érintett területen.